fbpx

Йонизаторите Prime Water използват безопасни за здравето материали

Пластмасовите елементи в йонизаторите Prime Water са изработени от материали, подходящи за допир с храни и не съдържат BPA и други вредни за здравето елементи. Произведените от йонизатор алкална и киселинна вода не съдържат микропластмаса.

ВРА се пренася от поликарбонатни бутилки и метални кенчета във вода и безалкохолни напитки

Материалите на контейнерите за вода и безалкохолни напитки не трябва да отделят съставки, опасни за човешкото здраве и не трябва да променят външния вид, мириса, вкуса и състава на съдържащата се в тях течността.

Бисфенол А (ВРА) е химично съединение с широко приложение в материалите, влизащи в контакт с храни. Той се използва предимно като мономер при производството на поликарбонати и епоксидни смоли.   

От поликарбонат се произвеждат домакински съдове (чинии, чаши, кани), огнеупорни кухненски съдове, кутии за съхранение на храни, шишета и контейнери за вода, водопроводни тръби и др. Най-много BPA от поликарбонатен съд се отделят при разтвор на етанол (спирт) и вода. В по-малки количества BPA също се отделя в поликарбонатни съдове пълни с вода или с палмова (палмитинова) киселина. 

Пластмасовите бутилки за вода предлагани в търговската мрежа, с изключение на специално обозначените, съдържат BPA.

пластмасови бутилки

От епоксидните смоли се произвеждат вътрешни защитни покрития на консервни кутии за храни и напитки, съдове, облицовка на металните капачки на стъклени буркани и бутилки.

Газирано - кенчета

Металните кенчета за съхранение на храни и напитки имат тънко покритие от вътрешната страна, необходимо за предпазване от корозия и замърсяване на храните и напитките с разтворени метали. Това покритие се приготвят от епоксидни смоли, съдържащи ВРА.

В изследване на д-р инж. Снежана Тодорова от Център за оценка на риска по хранителната верига са били анализирани общо 150 проби от 5 различни вида води, съхранявани в поликарбонатни бутилки, предназначени за диспенсъри на вода, и общо 150 проби от 5 различни вида безалкохолни напитки – „Coca-Cola“, „Fanta“, „Seven Up“, „Sprite“ и „Tonic“ в метални кенчета.

BPA Разтвор

Установена е миграция на ВРА във водата от поликарбонатни бутилки.

Безалкохолни напитки, които са били в по-продължителен контакт с епоксидното покритие на кенчето, показват съдържание на ВРА.

Миграция на ВРА се установява също така при напитките, които имат в състава си лимонов вкус („Seven Up“ и „Sprite“), и това вероятно се дължи на съдържанието на цитрата в напитката.

Има обобщени експериментални проучвания при животни и хора относно вредното влияние на BPA.

Ефекти при плъхове и мишки

Ефекти при хора

Разрастване на простата (хиперплазия), рак

Повишаване на случаите с рак на простатата

Хиперплазия на млечната жлеза и рак

Повишаване на случаите с рак на гърдата

Абнормална уретра/обструкция (запушване)

Хипоспадия-аномално разположение на уретрата

 

Понижаване броя на сперматозоидите

Понижаване на броя на сперматозоидите

Ранен пубертет при женските

Ранно полово съзряване

Овариални цисти/маточна миома

Полицистичен синдром на яйчниците/маточна миома

Анормални хромозоми на яйцеклетката

Спонтанни аборти

 

Повишаване на телесната маса

Повишаване на случаите на затлъстяване

Инсулинова резистентност

Диабет тип II

Хиперактивност

Дефицит на внимание, хиперактивен синдром

Продължителното излагане на BPA активира имунен отговор, който се предава през поколенията

Повечето пластмасови контейнери за храни и напитки все още съдържат BPA, който може да имитира хормона естроген. Експертите казват, че минималното количество BPA, открито в храните, е малко вероятно да създаде проблеми. Въпреки това хората се притесняват, че постоянното излагане на малки количества може да има последици за здравето, особено за развитието на ембриони, бебета и деца. Изследователи съобщават в ACS Journal of Proteome Research, че при мишки BPA активира имунен отговор, който се предава през поне три поколения.

Епидемиологични проучвания свързват вътрематочното излагане на BPA с появата на детска астма. Други проучвания показват, че третирането на бременни мишки с веществото предизвиква подобни на астма симптоми при майките и техните малки.

За да разберат по-добре как BPA може да предизвика алергична астма, Теруми Мидоро-Хориути, Канглинг Джан и колегите им анализират протеини, произведени от имунни клетки на третирани с BPA  бременни мишки, тяхното потомство и още две поколения мишки, които не са били изложени на BPA.

Чрез метода за анализ масспектрометрия изследователите сравняват протеини, произведени от определени имунни клетки на изложени на BPA мишки и техните потомци, с тези на не изложени на BPA контролни мишки. При изложените на BPA мишки и следващите поколения някои протеини, свързани с активираната вродена имунна система (която играе ключова роля в антивирусната защита и също е свързана с алергичните заболявания), се произвеждат в по-големи количества, отколкото при контролните мишки. По-специално изложените на BPA мишки и тяхното потомство произвеждат около два пъти повече протеин ZDHHC1 в отговор на естрогена. Освен това излагането на BPA предизвика промени в ензимите, които модифицират ДНК-свързващите протеини, наречени хистони. Този вид модификация може да причини наследствени промени в генната експресия.

Според изследователите изводът е, че потомците на мишките, първоначално изложени на BPA, биха могли да наследят промени в експресията на ДНК, които причиняват абнормално активиране на имунната система дори при липса на BPA.

Препратки

Бисфенол А – мономер  влаган в материали, влизащи в контакт с храни, д-р инж. Снежана Тодорова Център за оценка на риска по хранителната верига, МЗХГ http://corhv.government.bg/files/…/2017_10_20_presentation_Snezhana_Todorova.pdf

Бисфенол А активира пътя на вродения имунен отговор. Марк Л. Соуърс, Хуей Тан, Бинг Тиан, Рандал Голдблум, Теруми Мидоро-Хориути, Канглинг Джан. J. Proteome Res. 2019 г., 9 декември 2019 г., https://doi.org/10.1021/acs.jproteome.9b00548.

Части от тази статия са преиздадени от следните материали:

https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2020/acs-presspac-january-15-2019/bpa-activates-immune-response-in-mice-that-passes-down-through-generations.html.

Забележка:

Материалът може да е редактиран за дължина и съдържание. За допълнителна информация, моля, свържете се с цитираните източници.