fbpx

Измиването на плодове и заленчуци с алкална вода премахва хербициди

Roundup

Продуктът Roundup на международната корпорация Monsanto е един от най-широко използваните хербициди в селското стопанство. Но според Световната здравна организация (СЗО) е възможно препаратът да причинява рак. Проучвания относно излагането на Roundup сред селскостопанските работници показват, че препаратът е свързан с развитието на неходжкинови лимфоми. Освен това съществуват убедителни доказателства, че хербицидът предизвиква рак у лабораторни животни. За щастие има начин да се предпазите от остатъчните количества Roundup върху хранителните продукти: накисването на плодовете и зеленчуците в алкална вода неутрализира киселинните хербициди, като глифозат – активната съставка на Roundup.

Защо алкалната вода може да премахва токсични вещества, а чешмяната – не?

Хербицидите и пестицидите, които се използват в селското стопанство, са киселинни. За разлика от чешмяната вода алкалната има по-високо ниво на pH от тези препарати. Всъщност земеделските стопани, които използват такива химикали, трябва да понижават нивото на pH на използваната вода, ако тя е алкална. В противен случай ефективността на хербицидите и пестицидите намалява.

Глифозатът не прави изключение – той е киселинен хербицид. Поради това всички остатъци от глифозат ще бъдат неутрализирани, ако плодовете и зеленчуците се накисват в алкална вода.

Roundup на Monsanto е вероятен канцероген според СЗО

СЗО обяви глифозата за вероятен канцероген въз основа на окончателни проучвания върху животни и доказателства, че излагането на глифозат сред селскостопанските работници може да е свързано с развитието на неходжкинови лимфоми. Monsanto незабавно отвърнаха на удара, като поставиха под въпрос изводите на СЗО.

Фактите: Установено е, че глифозатът остава в храната, водата и въздуха след напръскване. Използването му извън селското стопанство е много ограничено, но земеделците и хората, които живеят в селскостопански райони, са изправени пред най-голям риск от излагане на хербицида.

Ако не живеете в селскостопански район, за вас най-голям риск представляват остатъците от препарата върху плодовете и зеленчуците, които консумирате. Тези остатъци могат да бъдат неутрализирани и безопасно отмити, като се използва алкална вода.

Някои ГМО храни са разработени така, че да са „съвместими с Roundup“, което означава, че са създадени да толерират пръскането с големи количества глифозат. Съществуват и други ГМО, които са разработени да образуват глифозат в тъканите си. И двата вида ГМО вероятно ще ви изложат на по-големи количества глифозат от конвенционално отглежданите култури.

Как да избегнете излагането на Roundup?

Най-добрият начин да се предпазите от излагане на Roundup е да избирате органични плодове и зеленчуци. По закон хербицидите като Roundup не са разрешени за употреба върху биологично произведени храни. Освен това органичните продукти имат много по-високо съдържание на антиоксиданти от неорганичните. Така че избирът определено си заслужава!

Алкалната вода премахва хербицидите и пестицидите – и то видимо!

За да видите как алкалната вода премахва вредните вещества, трябва само да накиснете плодовете и зеленчуците в нея и да наблюдавате: водата ще стане кафява само след няколко минути! Накисвайте продуктите в алкална вода за около 20 минути, за да неутрализирате остатъците от хербициди/пестициди. След това ги изплаквайте с прясна алкална вода и се наслаждавайте на вкуса! Също така може да забележите, че зелените зеленчуци остават много по-зелени и свежи, когато се приготвят с алкална вода.