fbpx

Алкалната вода премахва най-ефективно токсичните вещества върху плодовете и зеленчуците

Пестициди в плодовете и зеленчуците

Здравните експерти препоръчват да консумираме 5 – 6 порции зеленчуци и плодове на ден за добро здраве. Това е много добър съвет, тъй като тези храни са богати на жизненоважни витамини, минерали и антиоксиданти. За съжаление обаче, повечето плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден, съдържат и още нещо: остатъци от пестициди и хербициди. Чешмяната вода отмива някои от тези вещества, но алкалната вода действа по-ефективно, тъй като неутрализира остатъците от киселинни химикали.

Алкалната вода разгражда пестицидите и хербицидите

Нивото на pH на чешмяната вода е близко до неутралното. Поради това тя не може да неутрализира киселини. От друга страна алкалната вода има високо ниво на pH и влиза в реакция с киселинните остатъци. При контакт с вода с високо pH пестицидите като карбамат и органофосфат претърпяват химическа реакция, наречена алкална хидролиза. При нея активната съставка на тези препарати се разгражда до безвредни съединения, които се отмиват лесно.

Как да изплаквате и премахвате токсични вещества от плодове и зеленчуци

Накисване на плодове и зеленчуци

Изплаквайте всички плодове и зеленчуци с алкална вода от йонизатор, настроен на ниво 4. Колкото по-високо е рН на водата, толкова по-ефективно ще бъде премахването на вредните киселинни химикали. Напълнете купа с алкална вода и накиснете плодовете и зеленчуците за 20 – 30 минути (колкото по-дълго, толкова по-добре). Ще видите как водата става кафеникава, тъй като разгражда токсичните вещества. След това изхвърлете мръсната вода и изплакнете продуктите с чиста алкална вода.

Алкалната вода е най-добра за изплакване на плодове и зеленчуци, защото може да неутрализира много от токсичните остатъци, с които чешмяната вода не може да се справи. Освен това много хора откриват, че зеленчуците и плодовете имат по-добър вкус след накисване в алкална вода. Ето защо йонизаторът се счита не само за здравословен източник на питейна вода, но и за съществена част от здравословната диета.

Референтни материали:

M. Fishel, J.A. Ferrell, Water pH and the Effectiveness of Pesticides. University of Florida IFAS Extension Publication PI-156

http://edis.ifas.ufl.edu/pi193