fbpx

Предимства на йонизираната алкална ВОДА

Водата е навсякъде около нас – пием я, плуваме в нея, използваме я като пара за облекчаване на запушен нос или като лед за намаляване на отоци. Тя е основният компонент на човешкото тяло  и влияе на всички процеси в него. Всъщност водата в тялото е между 70 и 80% в зависимост от размера. Адекватният и редовен прием на вода има многобройни ползи за здравето, защото в нея няма калории, мазнини, въглехидрати или захар.

Алкална вода

Количеството вода, което пием всеки ден, играе важна роля за поддържането на здраво тяло. За добро здраве експертите препоръчват да се пият от 8 до 10 чаши вода всеки ден. Водата помага да поддържате тялото си добре хидратирано. Това е от съществено значение, тъй като почти всяка клетка в тялото се нуждае от вода, за да функционира правилно.

алкално-киселинен баланс на тялото

Оптималната стойност на pH за течностите в човешкото тяло (като кръвта) е 7,4 – леко алкална. В случай на отклонение от тази стойност активността на тялото вече не е оптимална и метаболизмът излиза извън баланс, тъй като тялото започва да трупа токсини в мазнините и да циркулира киселинния материал, за да поддържа алкално-киселинния баланс на кръвта.

pH на човешкия организъм до голяма степен е повлиян от страничните продукти на метаболизма и диетата. Неговите стойности зависят пряко от различните категории приемани храни и от вътрешните механизми, участващи в тяхната обработка. Някои храни с киселинен състав (напр. лимони) могат да станат алкализиращи, след като бъдат обработени от тялото.

 

Ацидоза и алкалоза

Тялото има естествени защитни сили, които поддържат pH на кръвта в оптималния диапазон. Това обаче е за сметка на други телесни процеси. Ако например вътрешната среда на организма е силно киселинна, тялото натрупва по-голяма маса, тъй като задържа в мастните клетки излишната киселина, която не може да отстрани по естествен начин.

Поддържането на алкална вътрешна среда не означава, че трябва да се ядат само храни с алкално образуващ ефект върху тялото, а по-скоро да се приемат в по-голямо количество, така че тялото също да може да поддържа малко по-алкално състояние.

Преструктуриране на Молекулите на алкална вода

Молекулите на водата не са единични, а се струпват в групи, наречени клъстери. Чешмяната вода е под налягане и има много големи клъстери, наброяващи от 15 до 20 молекули. Процесът на йонизация разрушава електрическите връзки между водните молекули и преструктурира водата в клъстери от 4 до 6 молекули.

По-малкият размер на клъстерите позволява на водата да се абсорбира по-лесно в клетките. Така тялото се хидратира по-добре и разтваря и изхвърля по-успешно натрупаните твърди киселинни отпадъци и токсини.

алкална вода - Предимства

Защо е добре да се пие алкално йонизирана вода, след като тялото има собствена защита за поддържане на pH на кръвта в оптималните нива?

Повечето хора не се хранят наистина здравословно, ядат много храни, произвеждащи киселини, или преработени храни и живеят напрегнат и забързан живот. Над 70% от тялото ни е съставено от вода. Ако пием вода с добро качество, това ще има положителен ефект в сравнение с пиенето на замърсена или по-малко здравословна вода.

Водата, която пием понастоящем, обикновено е „мъртва“ или има добавки (дори и да мислим, че е здравословна). В миналото не са съществували всички налични днес замърсявания, киселинни дъждове и други вредни вещества във водата. Нямало е пестициди, сметища и други замърсители, така че хората в повечето случаи са пиели „жива“ вода. Минералите във водата са били с правилния баланс и без замърсители. Естественият състав на водата е предотвратявал развитието на бактерии и други микроорганизми, които днес наблюдаваме в прясната вода в природата. В днешно време използваме частни кладенци или градските водоснабдителни мрежи. А водата в тях се обработва по един или по друг начин. Това е така, защото трябва да добавим нещо в нея, за да се предпазим от замърсители, или да премахнем нещо от нея пак по същата причина. Голяма част от водата вече не е естествено полезна за нас.

КОЙ може да пие алкална вода?

Йонизирана вода за цялото семейство

Йонизираната алкална вода е подходяща както за хора, така и за домашни любимци.
По-чувствителните хора трябва да започнат с много малки количества йонизирана алкална вода на ден (напр. 250 мл) с ниво 1 (едно) на алкалност.
Йонизираната алкална вода не е подходяща за деца до 3 години. Те трябва да пият само неутрална вода.
Деца на възраст между 4 и 12 години трябва да пият йонизирана вода само с ниво на алкалност 1 (едно) и 2 (две).
Деца на възраст между 4 и 12 години никога не трябва да пият йонизирана вода с ниво на алкалност 3 (три) или 4 (четири).

Никога не пийте киселинна вода!

Как се пие алкална вода?

Препоръчва се за всеки килограм от телесното тегло да се пият 30 мл вода на ден.
Например човек с тегло 50 кг следва да пие 1,5 литра вода на ден. През първата седмица може да се пият от 1 до 3 чаши вода на ден с първо ниво на алкалност. Дневният прием може да се увеличи, ако не се забелязват странични ефекти. Ако в края на първата седмица не се усещат симптоми, подобни на грип, може да се премине към второ ниво на алкалност.
През първата седмица на ниво 2 на алкалност отново се пият от 1 до 3 чаши на ден. Броят на приеманите чаши на ден може да се увеличава постепенно.
Средното време за прием за всяко ниво на алкалност е 2 – 3 седмици до достигане ниво 4 – pH 10,5.

Алкална вода трябва да се консумира на празен стомах най-малко един час преди или след ядене. По този начин се избягва неутрализирането ѝ от стомашните киселини и алкалната вода навлиза безпрепятствено в дебелото черво.

По време на ядене се консумира само неутрална вода с pH 7, за да не се затруднява храносмилането.

Защо при първоначален прием на йонизирана алкална вода са възможни подобни на грип симптоми?

При пиенето за първи път на йонизирана вода с твърде високо ниво на алкалност (ниво на pH) е възможна появата на леки симптоми, подобни на грип, които отминават в рамките на една седмица. Тези симптоми са пряко свързани с процеса на детоксикация на организма, предизвикан от приема на алкална вода. Тъй като са в по-малки клъстери, молекулите на алкалната вода проникват по-дълбоко в тъканите и отделят киселинните отпадъци и токсините, натрупани в организма с течение на времето. Докато бъдат изхвърлени от организма, тези отпадъци и токсини причиняват странични ефекти, като главоболие, умора, мускулни болки, хрема и други подобни на грип симптоми.

 

Алкална вода - за какво помага?

Наднормено тегло

Наднормено тегло

Тялото задържа мазнини, за да се предпази от високите киселинни нива.
Високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане

Тялото задържа вода поради високата киселинност
Холистерол

Холестерол

Тялото регенерира/заменя клетките, повредени от киселинността
Артрит

Артрит

В ставите се натрупват киселинни кристали

Хронична умора

Хронична умора

Бактериална зараза в резултат на дисбаланс на pH
Кожни раздразнения

Кожни раздразнения

Гъбички или плесени в резултат на дисбаланс на pH

Алергии

Алергии

Нарушения на имунната система/реакция на тялото срещу гъбични спори в кръвта
Акне

Акне

Киселинни отпадъци, изхвърляни през кожата

Остеопороза

Остеопороза

Тялото „краде“ минерали, за да неутрализира киселини, и плътността на костите намалява

Бръчки

Бръчки

Антиоксиданти = забавяне на стареенето
Стомашни разстройства

Стомашни разстройства

Често в резултат на високи киселинни нива

Спорт

По-бавно възстановяване, спазми и умора поради твърде много млечна киселина