fbpx
Сменени водопроводни тръби

Пречистена вода

Съставът на чешмяната вода днес значително се е променил. Заради 150 години индустриализация, свръхпроизводство, масово използване на химически препарати, недобра поддръжка и бавно обновяване на водопреносната мрежа питейната вода съдържа различни микро и нано частици от ръжда, пластмаса и минерали.  Съвремнната домашна система за пречистване на вода трябва  да филтрира ефективно хлорин,  хлорамини,  метали (олово, желязо, живак и алуминий), частици от почва, прах, пясък,  утайка, бактерии като E.coli, Noro-virus, Staphilococcus aereus и Pseudomona aeruginosa и други частици с големина до 0,1 микрона.

Алкална вода

Алкалните и киселинните свойства на водата се измерват със pH скала. Тя представлява съотношението на положително заредените водородни йони (Н+) и негативно заредените хидроксилните йони (ОН-) в даден разтвор. Тази скала е от 1 до 14, като 1 е много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. Човешкото тяло е изградено предимно от вода, като повечето телесни течности и кръвта са леко алкални – от 7,35 до 7,45.

Когато pH в човешкия организъм е небалансирано това означава, че нивата на pH са станали твърде киселинни или твърде алкални за дълъг период от време. Този дисбаланс в дългосрочен план води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, образуване на камъни в бъбреците, остеопороза, безсъние, раздразнителност, цялостна умора.

Заради съвременният начин на хранене, повечето хора страдат от киселинност. Храните, които консумират в ежедневието си, са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. За киселинността в тялото допринася и стреса.

Пиенето на  алкализирана и йонизирана вода, консумирането на алкално образуващи храни и дихателните упражнения за насищане на организма с кислорд са най-добрите начини да се намали киселинността на организма и да се забави процесът на стареене.

Антиоксиданти

Свободните радикали са молекули в живите организми, на които им липсва един електрон. Това ги прави химически нестабилни. За да се стабилизират, те трябва да отнемат електрони от други молекули. За целта атакуват здрави клетки, разстройват тяхното ДНК, повреждат ги и ги убиват. Свободните радикали се свързват и с появата на тумори. Веществата с голяма концентрация на лесно достъпни свободни електрони, които могат да бъдат използвани от свободните радикали, се наричат антиоксиданти.

Алкалната вода е наситена с електрони. Всъщност водата е алкална поради отрицателния заряд на съдържащите се в нея свободни електрони. Понеже тази вода е готова да отдаде своите електрони, тя е заредена с енергия, която отдава на живите организми заедно с електроните. Такава вода е с отрицателен окислително-редукционен потенциал (ОРП), осигурява безопасен източник на свободни електрони и блокира окислителния потенциал на свободните радикали. С други думи тя е мощен антиоксидант, по-силен от всякакви хранителни добавки. Понеже водата за кратко време е способна да достигне до всички клетки в тялото, алкалната вода с голямо количество свободни електрони се явява много бързодействащ антиоксидант. 

Свободни радикали и антиоксиданти

Киселинна вода

Киселинната вода е наситена с протони. Тази вода има ОРП с положителни стойности.

Киселинната вода с ниво на pH от 3 до 4 е идеална за неутрализиране на pH на кожата и косата, чиято стойност би трябвало да е 5,5, но поради алкалните сапуни и шампоани те обикновено страдат от силен дисбаланс.

Когато се използва за измиване и изплакване на косата, киселинната вода е полезна за скалпа и намалява пърхота. Помага за облекчаване на раздразнението в резултат на суха, сърбяща или напукана кожа и допринася за лечението на акне, псориазис, екзема и гъбички по краката. Идеална за миене на ръце. Освен това ускорява оздравителния процес при порязвания, малки рани, ухапвания от насекоми, обриви, микози и други гъбични инфекции. Силно киселинната вода с pH под 3,0 убива патогените при контакт и може да се използва за стерилизиране на дъски за рязане, кухненски прибори и други домакински повърхности. Използва се за миене на плодове, зеленчуци и месо –  унищожава ефективно бактериите.