fbpx

Тежките метали в питейната вода се свързват със сърдечни заболявания и инсулт

Сърдечни заболявания

Мета проучване, публикувано през август 2018 г., разкрива, че съществува връзка между излагането на тежки метали в питейната вода и претърпяването на сърдечен удар и инсулт. Проучването показа, че излагането на тежки метали може да бъде вредно за здравето, дори когато са в много по-малки количества от тези, които обикновено се смятат за опасни. Освен това има подозрения, че нивата на тежки метали в много водоснабдителни мрежи допринасят за големия брой сърдечни заболявания и случаи на инсулт.

Арсенът, оловото, кадмият и медта се свързват със сърдечни заболявания

Високите концентрации на тежки метали отдавна се свързват със заболявания като рак. Но скорошни изследвания показват, че арсенът, оловото, кадмият и медта имат връзка с повишения риск от сърдечни заболявания и инсулт, дори когато нивата им са под разрешените прагове.

В метапроучването2 относно връзката между тежките метали и заболяванията са анализирани редица проучвания, които разглеждат нивата на тежките метали в питейната вода. Чрез анализа е установено, че дори малките концентрации на тежки метали в питейната вода са свързани с по-висок риск от сърдечно заболяване и инсулт.

Констатирано е също, че нивата на тежки метали в някои водоснабдителни мрежи надвишават максимално допустимите прагове. Важно е обаче да се отбележи, че в няколко проучвания е открита връзка със сърдечни заболявания при нива, които са доста под разрешения максимум.

Тежки метали във водата

Какво можете да направите, за да се предпазите от тежки метали в питейната вода

Можете да пречиствате водата чрез филтри, които премахват тежки метали. Имайте предвид, че омекотителите за вода не ви предпазват от тези метали. Същото важи и за каните за филтриране на вода. Съвременните йонизатори използват специални филтри, които премахват ефективно тежките метали. Освен това за някои от тях се предлагат и предфилтри, които осигуряват допълнителна защита. Ако водата е силно замърсена, можете да комбинирате система за обратна осмоза с йонизатор за вода.

Алкалната вода може да спомогне за елиминирането на 10 различни тежки метала от организма

Ако се притеснявате за тежки метали в организма, можете да се пречистите от тях чрез алкална вода. Клинично изследване1 показва, че хора, които досега на са приемали алкална вода, изхвърлят 10 различни тежки метала в урината си, след като започнат да пият такава вода. Освен това алкалната вода съдържа калций и магнезий, които са полезни за сърцето.

Референтни материали

1 Ейбрахам, Гай и Хорхе Флебас. „Ефектът от ежедневния прием на 2 литра алкална вода в продължение на 2 месеца върху телесния състав и няколко физиологични параметъра при четирима пациенти със затлъстяване: предварителен доклад.

https://web.archive.org/web/20160323191714/https://www.highbeam.com/doc/1G1-269433201.html

2 Раджив Чоудри и др. „Вредни за околната среда метални замърсители и риск от сърдечно-съдови заболявания: систематичен преглед и метаанализ“.

https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3310