fbpx

Как да изберем йонизатор за вода

 

Здравните ползи от йонизираната вода са доказани от редица медицински изследвания. Те са подкрепени и от отзивите на много купувачи, които споделят как този продукт им е помогнал.

Макар че са посочени безброй причини за пиенето на йонизирана вода, в този наръчник е описано защо най-често хората я препоръчват така горещо.

Йонизаторите произвеждат три вида вода: пречистена (неутрална – 7 pH), алкална (над 7 pH) и киселинна (под 7 pH).

Пречистената вода е подходяща за:

  • ежедневна употреба от възрастни и деца, тъй като не съдържа хлор, ръжда и т.н.;
  • приемане на лекарства, тъй като не увеличава или намалява ефекта им;
  • приготвяне на мляко и храна за бебета.
Ползи от пиенето на лакална вода

Алкалната вода може да:

  • подобри хидратацията;
  • увеличи нивата на енергия, тъй като съдържа електролити;
  • противодейства на „свободните радикали“ в тялото;
  • помогне за балансирането на нивото на pH в тялото и да намали киселинността, което е особено полезно след тренировки;
  • снабди тялото с жизненоважни минерали, които подобряват състоянието на костите;
  • благоприятства за намаляването на холестерола.

В допълнение към ползите от пречистената и алкална вода се посочват също редица външни приложения за киселинната вода. Тя може да:

  • подобри тена, когато се използва като ежедневна грижа за кожата;
  • намали пърхота и да поддържа косата в добро състояние;
  • унищожи микробите, когато се използва като вода за уста;
  • действа антисептично, което я прави идеална за миене на ръце и ускоряване на оздравителния процес при порязвания и ухапвания от насекоми;
  • унищожи бактериите, когато се използва за мине на плодове и зеленчуци.

Въздействието на йонизираната вода все още се изследва в глобален мащаб, въпреки че много хора отстояват пламенно тези ползи за здравето. Ако прегледате отзиви от реални клиенти, можете сами да видите как йонизаторите са променили живота им.

Идеалният диапазон на pH

 

Йонизаторите за вода се използват за регулиране на нивото на pH на водата, за да отговаря по-ефективно на нуждите ви. Тези системи ви дават контрол върху водата, която използвате ежедневно, независимо дали за домакински или питейни цели.

При избора на йонизатор за вода трябва да знаете какъв диапазон на pH ви е необходим. Някои системи може да имат по-голям диапазон. Но защо да купувате нещо, от което нямате нужда?

pH скала

 

Питейна вода: Обикновено питейната вода е с най-добро качество, когато е в диапазона от 7 до 10 pH. Стойността може да варира в зависимост от нивата на антиоксиданти, но винаги трябва да е в този диапазон, за да балансира киселинността в организма.

Ако купувате йонизатор предимно за питейна вода, големият диапазон с ниски нива на pH не е толкова важен за вас. Вместо това се фокусирайте върху отзиви и информация за вкуса на водата и как конкретният йонизатор премахва вредните замърсители от нея.

Кожа и коса: Когато се използва за външно приложение, водата в диапазона от 3 до 4 pH е идеална за неутрализиране на нивото на pH на кожата и косата. То обикновено е около 5 – 6 pH, но алкалните сапуни и шампоани често нарушават този баланс.

Растения: Киселинната вода в диапазона от 5 до 7 pH е идеална за поливане на растения. Леко киселинната вода стимулира растежа, въпреки че цъфтящите растения предпочитат вода с по-ниски нива на киселинност от нецъфтящите и сенколюбивите.

Дезинфекция: Киселинната вода е чудесна за унищожаване на микроби. Когато е в диапазона от 2 до 4 pH, тя е идеална за почистване и дезинфекциране на дома. Дори при 4 pH накисването във вода за една минута е достатъчно, за да бъдат унищожени микробите. В диапазона от 2,5 до 2 pH микробите умират при контакт.

Очевидно е, че необходимият диапазон на pH зависи изцяло от предназначението на йонизатора за вода. Помислете как искате да използвате системата, след което изберете такава с диапазон на pH, който отговаря на вашите конкретни изисквания.

Монтиране върху или под плот

Йонизатор за цялото семейство

 

Изборът между йонизатор за монтиране върху или под плот зависи от пространството, с което разполагате, както и от съвместимостта на желаната система с предпочитания от вас метод на монтаж.

Ако имате достатъчно място да монтирате йонизатор върху плот, това ви осигурява определени предимства пред системите за монтиране под плот. Например можете да виждате LCD дисплея, което улеснява задаването на настройките на системата и избора на вида йонизирана вода.

Моделите върху плот обикновено имат по-елегантен и привлекателен външен вид от тези под плот. Това е така, защото йонизаторите за монтиране върху плот се поставят на видимо място и (независимо колко полезна и вкусна е водата) никой не харесва грозни уреди.

Много хора предпочитат йонизаторите за монтиране под мивка, тъй като не се виждат и не заемат място на плота. Макар че това е удобно през повечето време, данните за водата не са видими с един поглед, както при моделите върху плот.

Изборът между двата вида йонизатори се свежда до лични предпочитания и практичност.

Вградени филтри за вода

 

По-голямата част от йонизаторите за вода имат вградени водни филтри. Те повишават чистотата на водата, което е особено полезно, ако искате да използвате системата си за подобряване на качеството на питейната вода.

Колкото по-ефективен е филтърът, толкова по-голяма е способността му да пречиства замърсена вода. В зависимост от качеството на питейната вода в района ви, може да имате нужда от по-ефективен филтър. Ако водното налягане е по-ниско, препоръчително е да използвате по-добри филтри, които ще са ефективни дори когато водата се подава с много по-малка сила.

Някои по-луксозни модели дори разполагат с двойни филтриращи системи, които премахват още повече замърсители и осигуряват възможно най-високо качество на водата.

Цените са едно от съображенията, които трябва да имате предвид, когато избирате филтри. Макар че много от тях трябва да се сменят на 3 – 4 хиляди литра, разходите за подмяна варират в зависимост от производителя. Също така трябва да имате предвид, че някои системи изискват по-честа смяна на филтрите.

В зависимост от честотата, с която очаквате да използвате системата си, може да нямате нужда от двойна филтрираща система. Някои йонизатори имат и опционални филтриращи системи, които можете да не използвате изобщо в зависимост от качеството на водата.

Филтър за UV стерилизация

Стерилизиране с UV светлина

 

Филтрите за стерилизация с ултравиолетова (UV) светлина се срещат предимно при по-луксозните модели. Дали имате нужда от такъв филтър зависи от личните ви предпочитания, тъй като много системи работят перфектно без него.

Въпреки това този тип филтър предоставя значителни ползи. Ултравиолетовата светлина има способността да убива вредните микроорганизми. Точно това се случва, когато водата преминава през филтър за UV стерилизация.

Използването на такъв филтър означава също, че водата се пречиства без химикали. Доказано е, че използването на ултравиолетова светлина за дезинфекция на водата е безопасна и ефективна алтернатива на химикалите.

Алкална спрямо киселинна вода

 

Йонизаторите се използват за създаване на пречистена, алкална и киселинна вода. Както е посочено по-горе, тези три два вида вода имат различни приложения.

Нивото на pH на пречистената вода е 7, това на алкалната вода е между 7 и 14, а на киселинната – под 7.

Пречистената вода може да се използва за различни цели, включително за приготвяне на бебешка храна, приемане на лекарства, приемане при хранене (не нарушава киселинността на стомаха), ежедневна употреба от възрастни и деца и много други.

Алкалната вода обикновено се използва за пиене и има антиоксидантни качества, както и по-добър вкус от обикновената питейна вода.

От друга страна киселинната вода е само за външна употреба и не трябва да се пие. Различните приложения изискват различни нива на киселинност, като водата с по-ниски и по-киселинни нива на pH е по-подходяща за употреба в домакинството, отколкото за козметични цели.

Различните употреби на трите вида вода означават, че йонизаторите са чудесна инвестиция. Можете да избирате нивото на pH в зависимост от нуждите си, което ви дава пълен контрол върху целите, за които използвате водата.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

 

Какво е ОРП?

ОРП означава окислително-редукционен потенциал. Казано по-просто, това е метод за измерване на чистотата на водата и ефективността, с която тя неутрализира замърсителите. Колкото по-високо е нивото на ОРП, толкова по-голяма е способността ѝ да унищожава замърсителите. Водата с по-висок ОРП е идеална за почистване, а тази с по-нисък ОРП – за пиене.

Колко плочи са ми необходими?

Най-общо казано, колкото по-голям е броят на плочите, толкова по-голям диапазон на pH може да произвежда йонизаторът за вода. Макар че по-луксозните модели обикновено включват повече плочи, имайте предвид, че по-големият брой изисква повече електричество за захранване на системата.

Нуждаят ли се йонизаторите от електрическо захранване?

Да. Йонизаторите за вода обикновено се включват към захранващата електрическа мрежа. Много от тях обаче са енергийно ефективни и могат да осигурят отлични резултати без голямо захранване.

Йонизаторът филтрира ли флуорида във водата?

Йонизаторите не филтрират флуорида във водата. Въпреки това много производители предлагат филтър за флуорид като допълнителна опция. Много хора използват такива филтри със системите си и забелязват подобрение в качеството на водата.

Как налягането на водата влияе върху ефективността?

Колкото по-ниско е водното налягане, толкова повече работа ще трябва да извърши системата, за да създаде избрания тип вода. Много йонизатори не работят при ниско налягане, тъй като филтрите не са достатъчно ефективни. Добре е да измерите водното налягане и да се свържете с производителя, ако имате опасения, че то ще е проблем.

Обобщение

 

Предвид големия брой качествени йонизатори за вода, които понастоящем се предлагат на пазара, изборът бе труден. Взехме предвид редица фактори и избрахме Prime R въз основа на цялостната ефективност и качество.

Големият диапазон от 2,0 до 11,0 pH, двойната филтрираща система и дългият живот на филтрите осигуряват отлично съотношение между качество и цена.